Akupunktur

Akupunktur har eksistert som behandlingsmetode i over 3000 år og er en del av den tradisjonelle kinesiske medisin, TKM. I tillegg er det urtemedisin, kopping og ulike massasje og treningsformer, som for eksempel Qi gong og Tai Chi som knyttes til den kinesiske medisin. Akupunktur kommer av det latinske ordet acus = nål/spiss og punktur = å punktere/stikke.

Tradisjonell kinesisk medisin bygger på teorien om Yin, Yang og Qi. Hvor Yin og Yang er to motsatte polære kvaliteter som er avhenging av og utfyller hverandre. Dette kan forstås med at det må være en balanse for eksempel mellom søvn og våkenhet, aktivitet og hvile, kulde og varme. Begrepet Qi kan oversettes med vital energi som sirkulerer rundt i kroppen i meridianer eller kanaler for å nære og styrke de ulike organ systemer. Så lenge energien ”Qi” får flyte fritt uten blokkeringer i meridianene har vi god helse. Hvis energiflyten av en eller flere årsaker blir forstyrret oppstår ubalanse som kan resultere i smerte eller sykdom. Ved å stimulere de rette punktene regulerer akupunktøren Qi og balansen gjenopprettes. Akupunktur bidrar til å stimulere kroppens egen selvhelbredelsesprosess.

Akupunktur kan benyttes ved:

  • Smertetilstander

Akupunktur brukes mye for kroniske smertetilstander. Spenningshodepine, migrene, kroniske smerter i muskel-skjelett-systemet (f.eks. lumbago, smerter i nakke, skulder, albu, håndledd, fingre, ryggrad, hofte, knær, ankler, føtter og tær, kombinert med innskrenket bevegelighet), rheumatoid artritt (i stadium I og II), kjeveleddsproblemer, akutte smerter, postoperative smerter, skader og forstuvning).

  • Nevrologiske tilstander

Hodepine, migrene, neuralgier (f.eks. trigeminusnevralgi), hemiplegi etter hjerneslag, Bells paralyse (perifer fascialisparese).

  • Luftveier

Allergisk rhinitt, kronisk sinusitt, akutte symptomer på betente mandler og halsbetennelse (i tillegg anbefales antibiotika), bronkial astma uten komplikasjoner.

  • Fordøyelse

Mange funksjonelle og psykosomatiske forstyrrelser kan behandles med akupunktur; Kvalme og oppkast etter operasjon og cellegiftbehandling, for mye eller for lite magesyre, forstoppelse, diare, irritabel tykktarm, gallesten.

  • Blod

Leukopeni etter stråle- og cellegiftbehandling.

  • Tilstander i urinveier og genitalia

Hovedsakelig funksjonelle eller psykosomatiske problemer. F.eks. inkontinens, enuresis, urinretensjon, blæresten, impotens, mannlig infertilitet, sædkvalitet, (kronisk blærekatarr hos kvinner, står ikke på WHOs liste, men er dokumentert i Norge).

  • Gynekologiske forstyrrelser

Menstruasjonssmerter, premenstruelle spenninger, kvinnelig infertilitet, svangerskapskvalme, feil fosterstilling, hjelp til smertelindring og igangsetting av veer, mangelfull melkeproduksjon etter fødsel.

  • Hjerte/kar-tilstander

For lavt og for høyt blodtrykk, psykosomatiske hjertesykdommer, lindring av smerte ved hjertekrampe.

  • Lettere psykiatriske tilstander

Lettere depresjons- og angsttilstander, søvnløshet, ulike stresstilstander.

  • Avhengighetsproblemer

Tobakksavhengighet, alkoholavhengighet, narkotikaavhengighet, overdreven spising. Gjelder både hjelp ved avvenning og abstinensproblemer som uro, nervøsitet, overdreven appetitt osv.

  • Sanseorganene

Menières syndrom, smerter i øret.

Konsultasjon
Ved første konsultasjon hos akupunktøren blir det foretatt et grundig intervju som gir grunnlag for å stille en diagnose. I tillegg kjenner akupunktøren på puls og ser på tungen, som er et viktig hjelpemiddel for å stille diagnose. Målet med en slik diagnostisering er å finne årsaken til plagene slik at hver pasient får en individuell tilpasset behandling.

Gjør akupunktur vondt?
Mange blir overrasket over hvor lite smertefullt det er å bli behandlet med nåler. Litt ubehag vil likevel mange kjenne men de aller fleste vil bare kjenne et lite stikk når nålen stikkes gjennom huden. Når nålen er satt skal den beveges for å komme i riktig stilling. Pasienten vil da kjenne et press eller en litt dump følelse i området hvor nålen står. Dette kalles De Qi, ”nålefølelse”.

Bruk av akupunktur
Akupunkturens smertedempende effekt er vel dokumentert og forsket på. Akupunktur stimulerer til utskillelse av kroppens eget smertestillende stoff, endorfin. Det kan derfor gi en smertelindrende effekt ved muskelplager, senebetennelser, slitasjegikt, reumatiske smerter for å nevne noen. I tillegg ved langvarige smerter som hodepine og migrene kan man benytte akupunktur. Andre stoffer som blir frigjort ved bruk av akupunktur er serotonin som kan ha en positiv effekt på pasienters psykiske tilstand. Forskning har også avdekket hvordan akupunktur stimulerer dannelsen av stoffer lokalt som virker utvidende på blodårene og dermed bedrer perifer sirkulasjon (eks. hender og føtter). Slik blir blodsirkulasjon i muskulaturen bedret og akupunktur virker derfor også muskelavslappende. Forskning viser også hvordan akupunktur stimulerer immunapparatet og har en rekke ulike hormonelle effekter - f.eks. kan akupunktur bidra til å stabilisere menstruasjonssyklusen, påvirke tarmbevegelser, påvirke blærens tømmefunksjon mv. Moderne vitenskap er i ferd med å forklare både generelle virkningsmekanismer og spesifikke effekter av akupunktur. Fortsatt gjenstår det en del ubesvarte spørsmål, men videre forskning vil nok bidra til å forklare flere av akupunkturens gunstige effekter. Akupunktur ser ut til å ha en positiv effekt på sykefraværet. Akupunktur fungerer i hovedsak som supplement til skolemedisin, og skjer ofte i samråd med lege.

Viser til en undersøkelse Opinion as gjorde for NAFO i 2006 om bruk av akupunktur.

 
Hvem kan tilby behandling med akupunktur på Skarpsnoklinikken?
Skarpsnoklinikken DA | Drammensveien 83, 0271 OSLO - Norge | Phone: 92265200 | post@skarpsnoklinikken.com